Dry Needling

dry-needlingDry needling is een therapievorm die door sommige fysiotherapeuten, manueel therapeuten, of andere specialisten, wordt toegepast als aanvulling op de behandeling. Dry needling kan soms wat pijnlijk zijn, maar veel mensen willen uiteindelijk niet meer zonder! De behandeling is gebaseerd op het stimuleren van de spiervezels om zo aanwezige “trigger points” te doen loslaten. Een trigger point is een gevoelig punt in een spier die door samentrekking de gehele spier kan laten verstijven. Door de trigger points te doorbreken met dry needling kunnen de spieren weer ontspannen.

De therapie wordt dry needling genoemd omdat de naald geen holte heeft om vocht door te laten, maar juist heel dun is. De dunne naald gaat soepel door de huid heen tot aan de gespannen spiervezels en daar ontstaat een twitch; dit betekent dat de vezels gedepolariseerd worden. Het ontstaan van een lokale twitch geeft soms een klein schokje, maar dit gevoel houdt niet lang aan. Na afloop van de behandeling voelt het gebied wat warm aan; het lichaam stuurt bloed naar de spier toe om het evenwicht te herstellen. Het is belangrijk om daarna genoeg water te drinken, zodat de afvalstoffen afgevoerd kunnen worden. Uiteindelijk komt de spier tot rust en dit geeft weer ruimte aan de gewrichten, zenuwen en bloedvaten.

Bij Fysio huis gaan we op zoek naar de meest effectieve therapie en dry needling is hier een mooi voorbeeld van. Dry needling is niet voor iedereen geschikt, maar het kan bij meer klachten verlichting geven dan u misschien zou denken. Door adviezen en oefentherapie te combineren met dry needling worden uw klachten op meerdere manieren aangepakt!

Dry needling therapie is er bijvoorbeeld voor nek- en rugklachten, maar ook bij bepaalde klachten tijdens het hardlopen, zoals knie- en kuitklachten of klachten gerelateerd aan kantoor werk, zoals pijn bij de elleboog en onderarm. Als u wilt weten of dry needling kan helpen bij uw specifieke problemen, neem dan contact op of maak een afspraak met een van onze therapeuten.