Oedeemtherapie

lymphaticOedeemtherapie, ook bekend als lymfedrainage, is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Oedeem is een naam voor vocht dat zich ophoopt in het lichaam buiten de cellen waardoor een zwelling ontstaat. Een bekend beeld van oedeem zijn gezwollen enkels waar vaak (steun)kousen voor worden gedragen. Om verschillende redenen kan het lichaam het vocht zelf niet meer makkelijk afvoeren en blijft er een zwelling zichtbaar. Oedeem kan verschillende oorzaken hebben en een oedeemtherapeut helpt om deze oorzaak te herkennen. Daarnaast past een oedeemtherapeut professionele technieken toe om de symptomen te verminderen.

Bij Fysio Huis vinden we het belangrijk om zowel aan preventie van uw klachten te werken als de symptomen van de klachten te verminderen; oedeemtherapie is hier een mooi voorbeeld van. Hoewel het belangrijk is om er samen voor te zorgen dat u zelf zo actief mogelijk de klachten tegen kan gaan, besteden we ook veel aandacht aan behandeling in de praktijk. Onze oedeemtherapeut zal middels lymfedrainage, een vocht afdrijvende vorm van massage, de zwelling doen verminderen. Door tijdens drainage de lymfeklieren te stimuleren, wordt de circulatie bevorderd. Om het effect te behouden, kan er bijvoorbeeld een speciale tape techniek worden toegepast of kan het dragen van kousen besproken worden.

Tijdens de eerste afspraak wordt besproken welke vormen van oedeemtherapie voor u geschikt zijn en of er eventueel overige therapie van toepassing is. Oedeemtherapie wordt in sommige gevallen vergoed uit de basisverzekering, bijvoorbeeld bij oedeem door het verwijderen van een okselklier bij borstkanker. Wanneer u recht heeft op deze vorm van vergoeding, krijgt u een brief van een specialist uit het ziekenhuis.

Oedeemtherapie is er bijvoorbeeld voor vochtophoping als gevolg van een heftige sportblessure maar ook nadat er een okselklier is verwijderd tijdens de behandeling voor borstkanker. Wanneer het weefsel gezwollen is, kunnen diepere massagetechnieken het gebied extra beschadigen. Lymfedrainage is dan een goed alternatief en helpt het lichaam om sneller te herstellen door de druk weg te nemen. Als u wilt weten of oedeemtherapie kan helpen bij uw specifieke problemen, neem dan contact op of maak een afspraak met onze therapeut.